top of page
Search

Priče sa granice

Updated: Jun 21, 2021



Sinoć dok sam se vraćao kući iz Bosne, bio sam prinuđen da čekam dva sata na granici na Rači. Dva sata i nije strašno zapravo, kada se uzme u obzir da je mimo mene čekala kolona kamiona, duga preko mosta, skoro skroz do Bosanske granice. Vozači kamiona su mi rekli da čekaju već Bog zna koliko i da se čeka da dođe doktor.


Doktor je zapravo sanitarni inspektor i od momenta kada je došao, svakome ko je prelazio granicu izdao je papir na kom je pisalo da ste upućeni u samo-izolaciju od dve nedelje u kućnim uslovima, da morate da se javite na sledeći tel. itd.


Taj spori proces je potrajao dva sata kao što rekoh, u mom slučaju barem, kamiondžije možda još čekaju. Kada sam došao na red, dao sam svoje podatke, doca sa maskom i rukavicama u graničnom kiosku je ispunio dokument, a onda mi je pružio hemijsku da potpišem.



- U redu je - rekoh, - nažvrljajte Vi za mene. -


Čika s maskom me je začuđeno pogledao, pa mi još jednom

zbunjeno pruži hemijsku:


- Ajde, potpišite. -

Uzeh i potpisah.

- Koliko njih se sad uhvatilo za tu hemijsku pre mene ? -


Doca se izgleda našao u neobranom grožđu pa je pokušao da prebaci loptu na mene:


- A nemate svoju hemijsku? Ni rukavice nemate. -


- Do sada mi nisu trebale. -


Htedoh još reći i da nisam obavezan da nosim rukavice, kao i da ne mogu da ih imam ako nemam gde da ih kupim ali sam se suzdržao.

Zapravo čim sam prešao granicu setio sam se da sam u Laktašima kupio majci za posao desetak pari rukavica, jer mi se žalila da u Srbiji nemaju gde da se kupe. Osećao sam se glupo jer bi mi stvarno dobro došle da sam ih se setio, a i bila bi sjajna scena da sam otišao do gepeka i teatralno navukao rukavicu pre potpisivanja.


- Sledeći put, ponesite svoju hemijsku. -

Rekao je doca dok sam odlazio.

- Kad kažu da treba da je nosim, poneću je. -

Odgovorio sam i nastavio putešestvije uputivši se u svoju samoizolaciju.


Dakle pouka priče je, od sada u vreme ove krize, obavezno pored ličnih dokumenata, za prelaz granice, potrebni su vam i … lična hemijska olovka naravno. Šta ćete ne može se čovek svega setiti.


A vi braćo po olovci, svih nas pedeset koji smo se uhvatili za istu hemijsku… nadajmo se da ste prali rukice




44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page